söndag 6 februari 2011

Mein herz brennt

En grupp ungdomar i församlingen ville samla in pengar för att hjälpa andra människor. Särskilt ville de göra något för att stoppa trafficking. Det visade sig att Hela världen, Svenska kyrkans organisation för internationellt arbete, är delaktiga i ett sådant projekt i Moldavien, som ungdomarna nu ska samla in pengar till.

Som lite förberedelse tittade vi ikväll på filmen Lilja 4-ever.Det visade sig att ingen av ungdomarna hade sett den. Jag tycker den är bra för den visar dels vad det finns för faktorer i fattiga länder som gör att människor hamnar i sådana här situationer, men också om att detta är något som händer här hemma i Sverige. Barnsexhandel är inte bara snuskgubbar som åker till Thailand. Det är mycket mer avancerat än så. Det handlar om hur du och jag tänker kring kön, makt, människovärde m.m.

Filmen Lilja 4-ever fick fem guldbaggar. När Lukas Moodysson som regisserat och skrivit manus till filmen, tog emot priset för bästa film, höll han följande tacktal:

Varje dag dör åtta gånger så många människor av svält som dom som dog vid World Trade Center.

Dom tre rikaste människorna i världen har lika mycket pengar som dom 43 fattigaste länderna har tillsammans.

Mellan en och två miljoner kvinnor och barn faller varje år offer för det som kallas trafficking det vill säga att levande människor köps och säljs för att våldtas.

Detta är den värld vi lever i. Nu står vi alla inför ett val.
Antingen accepterar vi att världen ser ut så här eller så gör vi motstånd.
Antingen lutar vi oss tillbaka i TV-sofforna, om det blir för otäckt byter vi kanal och tittar på A-ekonomi istället,
och på fritiden kan man börja spela golf och kanske kan man söka jobb som klottersanerare och i nästa riksdagsval röstar vi allihop på Coca-Cola

eller så reser vi oss upp från sofforna och säger
nej tack jag vill inte ha något Happy Meal.
Jag tror inte på en gud som heter dollar
och så säger vi som Lilja säger till mannen som snart ska våldta henne:

Du tror att du kan köpa mig, men du kan inte köpa mig.
Du kan aldrig köpa mitt hjärta.


Ja, detta är den värld vi lever i, men det finns många sätt att göra motstånd, att visa att vi inte accepterar att världen ser ut så här. Ge ett bidrag till Svenska kyrkans internationella arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar