måndag 20 september 2010

Valtider 2

(Detta inlägg handlar om resultatet i riksdagsvalet och inget annat. Det rymmer inga åsikter om Svenska kyrkan eller liknande, så ni som hoppades på det kan sluta läsa nu.)

Idag handlar det mesta i media om valet, och mest uppmärksammat verkar det vara att SD kommer in i riksdagen, och inte bara där.

Det är beklämmande på många sätt. Och det är inte SD i sig som är det mest beklämmande utan att så många svenskar har valt att lägga sin röst på dem.

För några månader sedan hörde jag en utfrågning av en SD-politiker i länet och det var så sorgligt för han hade verkligen inget att komma med. Inga argument, bara svammel. Men droppen var väl ändå valfilmen med pensionären och kvinnorna i burka. Det är så märkligt att ett parti som ständigt beklagar att de blir dömda som rasister, väljer att uttrycka sig på det viset.

Men hela valrörelsen har präglats av dilemmat att om vi har en demokrati så måste den gälla alla partier på samma villkor. Det går inte att släppa in vissa partier men stänga ute andra från skolorna. Och på samma sätt får vi hantera resultatet. Ikväll läser jag rubriker om att det hålls demonstrationer mot att SD får plats i riksdagen. Men det kan vi inte protestera mot, det vore att protestera mot demokratin. Däremot kan vi och ska vi protestera mot SD, mot deras politik och värderingar. (Om vi nu inte tillhör de sex procent som röstade på dem) Och det är väl detta demonstrationerna går ut på, det är bara att rubriksättarna inte kan formulera sig.

Valresultatet kan vi inte göra något åt. Nu handlar det om att kämpa vidare så att deras makt inte blir större.

Så föräldrar: Diskutera värderingar, människosyn och demokrati med era barn och ungdomar, vid köksbordet, på sängkanten, när tonåringarnas kompisar kommer med tveksamma tryck på sina t-shirtar. Var en pinsam morsa eller farsa!

Samtala om människovärdet vid förmiddagsfikat på arbetet, på kräftskivan (innan ni blir allt för dragna) på fotbollsklubbens styrelsemöte ja överallt. Protestera när någon ger uttryck för rasistiska eller förnedrande åsikter. Våga säga emot. Våga visa vad du står för. Våga diskutera.

Det är en pinsam och sorglig historia att så många svenskar röstar på detta parti. Det är ett misslyckande, men det går att vända ett misslyckande till en seger. Det har hänt förr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar