tisdag 15 mars 2011

Ondska - kamp - seger

Idag fick jag av en ren händelse upp ögonen för en ondska där våld, hat, makt och en bedrövlig kvinnosyn möts.

Det handlar om Sydafrika, och om det som på engelska heter corrective rape. Män som våldtar homosexuella kvinnor för att "bota" dem. Det är så vidrigt att jag mår illa bara jag tänker på det.

Läs mer om detta här:

IRIN Africa | SOUTH AFRICA: Activism makes inroads on "corrective rape" | South Africa | Gender Issues | Human Rights

'Corrective Rape': Fighting a South African Scourge

Visst är det lätt att sitta här i Sverige och tycka att vi är så upplysta och fina som har kommit så långt att vi, åtminstone i vår lagstiftning, inte gör skillnad på människor beroende på deras sexuella läggning. Även i vårt samhälle finns det ju individer och grupper, som anser att homosexuella kan botas och grupper som vill ge stöd åt homosexuella för att de inte ska leva ut sin homosexualitet. Det är en historia för sig. Men nu är det inte fråga om något som utspelar sig bland "oupplysta vildar på landsbygden", utan i Kapstaden. Och det finns ingen som helst ursäkt för detta. En våldtäkt är en våldtäkt, och kan aldrig, aldrig, aldrig, rättfärdigas. Dessa kvinnor blir skadade för livet, inte sällan begår de självmord. Hur kan man överhuvudtaget få idén att de skulle bli sugna på sex med en man, efter att en man våldtagit dem?

Men nu kommer vi till det hoppfulla. I slutet av förra året startade ett upprop på nätet för att påverka Sydafrikas regering att göra något åt problemet. Tidigare har regeringen inte visat något intresse för detta. Men igår träffade några engagerade själar representanter för regeringen och fick löfte om att man ska arbeta hårdare när det gäller hatbrott mot homosexuella. Läs mer om mötet här:

Ondskan i världen är stor. Men människors förmåga att tillsammans kämpa mot den, är större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar