måndag 11 april 2011

Ett enda dop...

Läser på Kyrkans tidnings hemsida om Tomaskyrkan i Västerås som ordnade drop in-dop. Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka. Först tänkte jag att det känns lite "hafsigt". Ska man hantera sakramentet så? Ska det inte förberedas mer? Men samtidigt tycker jag att det är ganska bra, för jag tror inte att någon väljer att drop in-döpas, eller låta sitt barn drop in-döpas utan att ha övervägt det hela i förväg. Men man kanske just känner press att det ska ordnas fester och så. Jag har inte forskat mer i hur det hela gått till, men jag antar att man annonserat om detta i förväg, och att de som kom inte bara såg ett anslag på dörren och gick in. Och jag förutsätter att de här dopen blir "handbokstrogna", eftersom ingen lär komma dragande med en helt egen ordning, med egna texter och sånger vid ett sånt här tillfälle. Och då har man ju undanröjt mycket av det som en del verkar anse vara ett stort problem , att familjer bara vill ha en finstämd ceremoni med så lite Gud som möjligt. Läste en sådan kommentar på en annan blogg tidigare idag.

Men ändå, det blir lite skumt när det samtidigt förs en debatt om att präster bör vara försiktiga med att döpa asylsökande. Och där kan jag verkligen se dilemmat eftersom dessa människor kan riskera sina liv om de kommer tillbaka till sitt ursprungsland och har konverterat. Men i den debatten har det lyfts fram som så oerhört viktigt att man verkligen undersöker dopkandidatens motiv och så vidare.

Min tanke är bara hur det blir om man för samman de här diskussionerna. Om en församling ordnar drop in-dop, hur noggrann bakgrundskoll gör man då? Är det ok att drop in-döpa vissa asylsökande, om de kommer från "rätt" land? Eller blir de asylsökande kandidaterna uppmanade att komma tillbaka en annan dag. Visst tramsar jag nu, men ibland kan man problematisera en nyhet genom att läsa den tillsammans med en annan. Och vi bekänner ju ett enda dop. Båda de här dopdiskussionerna är spännande och belyser flera aspekter av dopet. Jag undrar om något av detta kommer upp när vi ska samtala om dopet på vårt kontraktskonvent nästa vecka. Om inte annat kan man ju föra upp frågan.

Det ska bli väldigt intressant att ta reda på mer om drop in-dopen. Jag har fortfarande inte bestämt mig för vad jag tycker om det. Får väl sova på saken.

För övrigt kan jag meddela att varken vattkopporna eller Jesus har kommit än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar