måndag 10 januari 2011

Människans lika värde

Nyheterna har de sista dagarna handlat mycket om dödsskjutningarna i Arizona. Tragiskt naturligtvis för alla inblandade, alla som drabbats. Samtidigt förmår jag mig inte riktigt bli upprörd, snarare blir jag beklämd. Än en gång händer det. Orkar vi ta in de här nyheterna gång på gång? Kan man förhindra att sånt sker? Varför gör en människa så? Självklart finns det en mängd olika faktorer, men man kan inte bortse från USA:s liberala vapenlagar. I det här fallet har vill man också se ett samband med den hårda tonen i den politiska debatten. Jag undrar vad som är lättast att förändra.

Nu ska gärningsmannen ställas inför rätta. Han anklagas för mord, mordförsök och mordförsök på kongressledamot. Var det nån som sa något om att alla människor är lika mycket värda? Det verkar i alla fall vara skillnad på folk och folk, eftersom det är ett särskilt brott att skjuta en kongressledamot.

Alla har rätt att ha ett vapen, men om du ska använda det så se till och skjut en vanlig människa och inte en politiker, så kommer du lindrigare undan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar