måndag 19 juli 2010

Barnböcker om starka känslor + en klassiker

Då jag glädjande nog har fått positiv respons på mina tidigare barnbokstips fortsätter jag på den vägen. Även idag blir det för de lite mindre barnen, och vi börjar med en riktig klassiker, Anna-Clara Tidholms fina bok Knacka på.



Idén är hur enkel som helst. Ett hus med dörrar i olika färger som barnen får banka på innan man öppnar/vänder blad och ser vad som finns där innanför. Våra killar har älskat att knacka på dörrarna, och det blir också ett tillfälle att träna på vad färgerna heter. De färgstarka bilderna är väldigt enkla men rymmer ändå mycket man kan prata om.

Stina Wirséns ”Vem-serie” är kanonbra böcker om starka känslor. Här möter vi en nalle, en katt, en fågel, en kanin och diverse andra djur. De slår sig, blir osams, känner sig utanför, blir ledsna, blir osams med de stora (mamma och pappa nämns sällan) om vem som bestämmer m.m. Bilderna är väldigt speciella, lite fulsnygga kan man säga, men väldigt uttrycksfulla.



Med ganska få ord lyckas Stina Wirsén berätta om dramatiska händelser som alla barn känner igen sig i. Vem är borta handlar om att komma bort i mataffären, Vems mormor handlar om den dumma kusinen som säger farmor till mormor, Vem är arg handlar om katten och nallen som blir osams när de bygger med klossar osv. De här böckerna passar kanske bäst för barn upp till tre år men vår femåring kan fortfarande tycka att det är mysigt att läsa dem och vi kan prata om hur det är att känna sig utanför och ensam, och om hur en bra kompis ska vara.

1 kommentar:

  1. Har du läst böckerna om Poppe?

    VÄLKOMMEN
    www.popcornmannenpoppe.se

    hälsar Lotta

    SvaraRadera