måndag 1 augusti 2011

En titt på motionerna till kyrkomötet

Nu har alla motioner till årets kyrkmöte kommit in. Jag har kollat igenom dem lite lätt, och konstaterar att det finns förutsättningar för en hel del spännande diskussioner i år.

Flera motioner handlar om möjligheten för präster att tjänstgöra vid dop, vigslar och begravningar i andra församlingar än sin egen. Och, för den delen, även för pensionerade präster att tjänstgöra. Kanske minns ni Uppdrag gransknings reportage häromåret om präster som tog emot svart betalning för sådana tjänster. Och präster som hade egna firmor som sedan kunde fakturera för exempelvis ett dop. Då blev pengarna ”vita” men är det rätt att människor som är medlemmar i Svenska kyrkan ska betala för dessa tjänster? Nu är reglerna hårdare. Man får inte ta betalt av medlemmar, varken svart eller vitt. Om en präst ska ha en förrättning i en församling där han eller hon inte är anställd får han/hon antingen göra det gratis och på sin fritid eller så får den aktuella församlingen anställa prästen just för detta uppdrag. Vilken församling har råd med det? Inte anställer vi en utomstående eller pensionerad präst när vi har fyra pigga käcka präster som bara väntar på att får döpa, viga och begrava. Men frågan är om inte de svarta betalningarna har ökat efter de nya beställningarna, men att de sker ännu mer i skymundan än tidigare. Nåväl, nu motioneras det om ökade möjligheter för kyrkans medlemmar att själva kunna välja andra präster än församlingarnas egna.

Vigselfrågan kommer diskuteras igen. Några präster har ju valt att avsäga sig sin vigselrätt, vilket kammarkollegiet har godkänt men domkapitlen i de aktuella stiften är inte så glada. (Här kommer också ett annat dilemma i dagen nämligen att samma handling får olika påföljd i olika stift.) Några av årets motioner handlar om att det ska vara tillåtet även från kyrkans sida att avsäga sig vigselrätten. Jag har inte lusläst dessa motioner men jag vet att åtminstone en av dem som ligger bakom hävdar att det absolut inte handlar om att man är emot ”samkönade äktenskap”. Nej nej. Men hur många motioner har de skrivit tidigare om att man som präst inte ska vara tvungen att utföra juridiska handlingar så som vigselförordnandet innebär. Inte särskilt många. Emellertid finns det en annan motion som yrkar på att alla präster SKA ha vigselrätt. Det kan bli en spännande diskussion. Angående vigslar finns det också en motion som handlar om att det ska finnas en enda vigselordning oavsett om vigselparet är av samma eller olika kön. Så kan det väl kanske bli i den nya handboken (när den nu blir klar). För mig spelar det ingen större roll. Det kan vara likvärdigt utan att vara lika tänker jag.

Det finns en motion om att präster och diakoner ska kunna förtidsrösta vid biskopsval. Det är ju så knäppt att elektorerna har ersättare, men om en präst eller diakon har förhinder vid valet har man ingen möjlighet att rösta. Meningen är att det ska vara lika många elektorer som det är präster och diakoner, men det blir det ju inte eftersom det alltid är någon präst/diakon som är sjuk eller har annat förhinder. Så jag tycker att det vore bra att kunna förtidsrösta eller åtminstone rösta via ombud.

En annan intressant motion handlar om skolavslutningar i kyrkan, och man efterfrågar ett diskussionsmaterial eller liknande när det gäller skolavslutningar. I och för sig ser det väldigt olika ut på olika håll i landet men debatten blir ju mer intensiv för varje år så det vore verkligen önskvärt att få lite riktlinjer, lite stöd och hjälp i tankarna kring skolavslutningarna, vilket jag har efterfrågat tidigare. Den här typen av motioner brukar avslås, men det är bra ändå att problemet blir synliggjort och kommer upp på agendan. Förhoppningsvis kan kyrkomötesledamöterna ta med sig frågan hem så att man kan göra något på stiftsnivå.

Ja, det finns mängder av andra motioner som kan väcka intressanta diskussioner. Här kan man läsa allihop. Det är nog kul att vara med i kyrkomötet!

En motion saknar jag förstås och att den inte finns med kan å ena sidan betraktas som ett svek, ett löftesbrott och ett uttryck för feghet. Å andra sidan hade jag inte väntat mig något annat. Jag hade blivit mer förvånad om den fanns med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar