måndag 1 december 2014

Dagen är nära - en åsnefri adventspredikan


Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Dagen är nära, men ännu är det natt. Så här års verkar det vara en ständig natt  men vi får klamra oss fast vid Paulus ord ur Romarbrevet att dagen är nära, att ljuset kommer till vår värld och till vårt liv. Och som tecken på det hoppet tänder vi adventsljusen. 

Nu hänger stjärnan i samma fönster som den alltid hänger. Vi hänger kransen på dörren som vi brukar och vi bakar pepparkakorna efter samma recept som vi alltid gör. Eller som vissa av oss – vi köper samma sorts pepparkakor som varje år.  Gång på gång, år efter år. Ritualer och traditioner är desamma – det är ju det som gör dem till traditioner. Det finns en trygghet i det, men ibland kan det också kännas som en fångdräkt, som tunga kedjor svåra att göra sig fri ifrån. För samtidigt som allt är sig likt förändras livet, tillvaron och vi själva. Kanske är det första året som adventsbestyren sker i ensamhet, eller så är de förknippade med något annat som inte längre är. Förändringarna blir som tydligast i relation till traditionerna. Vissa saker kan vi såklart upphöra med, vi kan våga vägra glögg och pepparkakor och saffransbak. Men vi kan inte avsäga oss tiden. Det blir advent, jul och vinter oavsett om vi vill det eller inte. Tiden går och går. Och tiden är märklig.

Å ena sidan går tiden ständigt framåt. Det förflutna kommer aldrig tillbaka, det som hänt har hänt och varje litet nu är ett kort uppehåll på väg mot framtiden. Livet är en sträcka från A till B, från födelse till död, olika lång och olika innehållsrik för oss. Å andra sidan går tiden runt. Som visarna på klockan, sekunder, minuter och  timmar. Veckans dagar snurrar på, imorgon är det måndag igen. Och veckor följer veckor som blir månader och år. Vinter vår sommar höst, runt, runt och längs denna ringlinje finns traditionens hållplatser, advent, jul, påsk, pingst, midsommar. På vår tidsresa upplever vi dem varje år på nytt och ändå på samma sätt som alltid.

Idag börjar vårt nya kyrkoår och vi sjunger samma psalmer och lyssnar till samma berättelser ur Bibeln som alltid. Berättelsen om fridsfursten som ska komma, om längtan efter befriaren någon gång i framtiden. Och om Jesus som rider in i Jerusalem, i människors liv i ett pågående närvarande nu. Dåtid, nutid och framtid vävs samman.

Vi hör de välkända orden om hur Jesus för längesedan red in i Jerusalem omgiven av sång och jubel. Så många drömmar, så mycket längtan var knutna till den händelsen. Ett folk som levde under förtryck hade burits av löftet att befrielsen en dag skulle komma, frid och fred skulle åter råda. Och han skulle komma i stillhet och enkelhet. Det skulle bli startskottet, ett litet frö skulle gro och växa. Jublet var därför en glädjeyttring men också en protest. Ett trotsigt ställningstagande. Vi tror på en annan värld. Vi tror och vi vet att det kan bli möjligt. Och det var just den tron som Jesus ville väcka. Det var inte han som person som skulle skapa förändring. Men han kunde förlösa tron och omvandla den tillhandling.

Och så kommer Jesus till var och en av oss i det som är vårt liv, vårt nu. Fastän livet kan verka bestå av en närmast oändlig rad av likadana dagar, får vi ta emot varje morgon som en gåva och en möjlighet, där Jesus möter oss på nytt och sår ett frö av hopp i oss. Varsågod, säger han, nu är det gamla förbi, nu ger jag dig den här dagen och vad du än gör av den så är jag med dig.

Och allra oftast möter han oss i det enkla.  Ibland anar vi honom som en stilla susning i livets strid, en låga som fladdrar till så att vi skärper våra sinnen och vaknar upp. Det kan behövas så lite för att vi ska våga lämna invanda mönster och trygga vanor och börja agera, ta tag i saker, förnya, förändra, och tro att drömmar kan bli verklighet. Också vi får tro på befrielse från det som tynger och binder oss och trotsa det som är vårt mörker. Också vi får tro på en annan värld där fred och rättfärdighet råder, där gemenskap och förståelse är viktigare än konkurrens och egen vinning.  Låt oss tro och hoppas, låt oss hjälpa varandra att se ljuset och följa det.  Natten går mot sitt slut och dagen är nära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar