måndag 2 september 2013

Små saker som kan göra skillnad

Skolstartstid är högsäsong för blanketter som ska fyllas i. Lika kul varje gång... Nej, idag var det inte kul alls. Jag vill inte påstå att jag blev arg eller ens upprörd. Snarare matt och besviken. För jag tycker att vi sedan länge borde ha övergett formulär där det frågas efter barnets mamma och pappa. (Alltid mamman först, dessutom.)

Vi som tillhör den stora hetero-majoriteten blir knappast störda av att det står vårdnadshavare eller målsman,  men för den minoritet som alltid får kämpa emot normerna gör det skillnad. Varje gång de får ett sådant här papper i handen blir det en påminnelse om att de inte riktigt passar in.

Det finns många områden och situationer där det är svårare att bryta ner de invanda tankemönstren men här är det så oerhört enkelt att vara inkluderande. Jag tycker det borde vara lag på att myndigheter och organisationer ska använda könsneutrala ord i sådana här sammanhang. Och, lag eller inte, alla behöver vi vara vaksamma på hur vi uttrycker oss. Det handlar inte om att sätta dit någon som gör fel. Det handlar om att öka medvetenheten så att vi tillsammans bygger ett mer öppet samhälle där alla kan känna sig lika mycket värda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar